
Axborot texnologiyalari (bahorgi semestr)
MUALLIFLAR:
Adham Tilovovich Norqobilov
Sarvar Norboboyevich Toshev
Hamrayev Javlon Hoshim o`g`li
Shermurod Shavkat oʻgʻli Shoyimov
Kompyuteringiz yo‘qmi? Muammo emas ushbu tizimning mobil ilovasi mavjud. Sizning mobil qurilmangiz android operatsion tizimida bo‘lsa ushbu tugmani bosib Google Play Marketdan ilovani yuklab oling va istalgan joyda darslarni o‘qing.
Читать дальшеSizning mobil qurilmangiz android IOS tizimida bo‘lsa ushbu tugmani bosib APP STOREdan ilovani yuklab oling va istalgan joyda darslarni o‘qing.
Читать дальшеUyingizda doimiy internet yo‘qmi? Siz uchun yechim mavjud! Tizimning kompyuter uchun desktop versiyasi mavjud. Avvalo uni do‘stingiz yoki boshqa yo‘llar orqali bir marotaba ko‘chirib oling va offline rejimida mustaqil internetsiz ta'lim oling.
Читать дальше2021-2022 o'quv yili
MUALLIFLAR:
Adham Tilovovich Norqobilov
Sarvar Norboboyevich Toshev
Hamrayev Javlon Hoshim o`g`li
Shermurod Shavkat oʻgʻli Shoyimov
MUALLIFLAR:
Adham Tilovovich Norqobilov
Sarvar Norboboyevich Toshev
Xurshid Normumin o’g’li Yusupov
Shermurod Shavkat oʻgʻli Shoyimov
MUALLIFLAR:
Adham Tilovovich Norqobilov
Zafar Safarovich To'raqulov
Azizbek Kamolov Baxtiyor o'g'li
“Fizikaviy va kolloid kimyo” fani kimyoviy moddalar ishtirokida boruvchi jarayonlarning umumlashgan qonuniyatlari va ular orasidagi bog‘lanishlarni aniqlaydi, tahlil qiladi hamda boorish sharoitlarini belgilaydi. Kimyoviy reaksiyalar bilan boradigan har qanday о‘zgarishlarning fizik-kimyoviy xossalarini bilish va aniqlashda asosan uch: termodinamika, molekulyar-kinetik nazariya va kvant mexanika usularidan foydalaniladi.
Fizikaviy va kolloid kimyo aniq fan hisoblanib, nazariy qarashlarning eksperimental usullarini tadbiq etishda, fizikaning mantiq va matematik qonun va qonuniyatlaridan keng qо‘llaniladi. Bu esa jarayonlarni qanday borishini va sodir bо‘ladigan о‘zgarishlarni tajribalar o‘tkazmasdan oldindan aytib berish yoki izohlash imkoniyatini beradi.
Mazkur fan oziq-ovqat texnologiyalar (barcha ishlab chiqarish turlari va mahsulotlari bо‘yicha), biotexnologiya hamda boshqa turdosh ta’lim yо‘nalishlari bо‘yicha ta’lim oluvchi bakalavriatura talabalari uchun ixtisoslik fanlarini chuqur о‘zlashtirishda dasturilamal bо‘lib xizmat qiladi.Oziq-ovqat mikrobiologiyasi va biotexnologiyasi
5321000-Oziq-ovqat mahsulotlari texnologiyasi;
Vinochilik texnologiyasi;
Bijg'ish mahsulotlari va alkogolsiz ichimliklar texnologiyasi;
Funksional ovqatlanish va bolalar mahsulotlari texnologiyasi.
Fanni o‘qitishdan maqsad - talabalarga oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarish uchun xom-ashyolarni, tayyor mahsulotlami kimyoviy tarkibini o‘rgatish, bu moddalarning kimyoviy tuzilishi, xususiyatlari, shuningdek oziq-ovqat tarkibidagi moddalarni fizikaviy va kimyoviy o‘zgarishlarini, oziq-ovqat mahsulotlari tarkibini aniqlashni tahliliy metodlarini, sifatli va xavfsiz oziq-ovqat mahsulotlari olish xaqida bilim berishdan iborat.
Fanning vazifasi - talabalarga oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarish uchun xom-ashyolarni, tayyor mahsulotlami kiyoviy tarkibini o‘rgatish, qayta ishlov berishda yuz beradigan kimyoviy va biokimyoviy o‘zgarishlarni boshqarish, mu’tadil texnologik rejimlami tanlash, sifatli va xavfsiz oziq-ovqat maxsulotlari olish uchun optimal sharoitlar yaratish usullarini o‘rgatishdan iboratdir.
Vinochilik texnologiyasi fani, nordon va quvvatlangan xom sharoblar olish oddiy texnologiyasiga qo‘shimcha bo‘lib tayyor sharoblarga xos maxsuslikni, ta’mida, xidida, rangida o‘ziga xos tipiklikni beruvchi ko‘rsatgichlarni shakllantirishga yo‘naltirilgan uslublarni qo‘llashni o‘rgatadi. Bunday texnologiya bo‘yicha tayyorlangan sharoblar «maxsus sharoblar»- deb nomlangan. CHet elda etil spirti, konsentrlangan yoki spirtlangan sharbat va boshqa material qo‘shib tayyorlangan sharoblar ham «maxsus sharoblar» guruxiga kiradi. Jilvali, nordon, nimnordon, xushbo‘ylashtirilgan sharoblarni, musallaslarni, ayrim turlarini nomi ishlab chiqarish joyiga qarab nomlanadi va boshqa noxiyalarda bularni ishlab chiqarish man etiladi.
MUALLIFLAR:
Adham Tilovovich Norqobilov
Sarvar Norboboyevich Toshev
Hamrayev Javlon Hoshim o`g`li
Shermurod Shavkat oʻgʻli Shoyimov
Fan o'qituvchisi: Nasimov Shavkat Vasiyevich
Aloqa
Tel: (+998 97) 799 49 64
MUALLIFLAR:
Adham Tilovovich Norqobilov
Sarvar Norboboyevich Toshev
Xurshid Normumin o’g’li Yusupov
Shermurod Shavkat oʻgʻli Shoyimov
Makroiqtisodiyot Bahorgi semestr 1-20, 2-20, 3-20 MSM guruhlari uchun
Ma'ruzachi o'qituvchi: Sa'dullayev Oybek Turdiali o'g'li (aloqa: Tel +998911345722)
Amaliyot o'qituvchisi: Sa'dullayev Oybek Turdiali o'g'li (aloqa: Tel +998911345722)
Ushbu fanni oʼqitish mobaynida xozirgi kunda dunyoda funksional ovqatlanish va bolalar mahsulotlari texnologiyasining roli, holati, funksional ovqatlanishning asosiy tushunchalari, bolalar mahsulotlarining turlari, texnologiyalar asosida olinadigan mahsulotlarning turlari, foydali hususiyatlari va oʼqishni tashkil etish jarayonini fan atamalari bilan tanishadi hamda ularni ogʼzaki va yozma ifodalash, bahs-munozarada qatnashish, maʼlumotni izlab topish va taqdimot qilish koʼnikmalariga ega boʼladi.
“Fizikaviy va kolloid kimyo” fani kimyoviy moddalar ishtirokida boruvchi jarayonlarning umumlashgan qonuniyatlari va ular orasidagi bog‘lanishlarni aniqlaydi, tahlil qiladi hamda boorish sharoitlarini belgilaydi. Kimyoviy reaksiyalar bilan boradigan har qanday о‘zgarishlarning fizik-kimyoviy xossalarini bilish va aniqlashda asosan uch: termodinamika, molekulyar-kinetik nazariya va kvant mexanika usularidan foydalaniladi.
Fizikaviy va kolloid kimyo aniq fan hisoblanib, nazariy qarashlarning eksperimental usullarini tadbiq etishda, fizikaning mantiq va matematik qonun va qonuniyatlaridan keng qо‘llaniladi. Bu esa jarayonlarni qanday borishini va sodir bо‘ladigan о‘zgarishlarni tajribalar o‘tkazmasdan oldindan aytib berish yoki izohlash imkoniyatini beradi.
Mazkur fan oziq-ovqat texnologiyalar (barcha ishlab chiqarish turlari va mahsulotlari bо‘yicha), biotexnologiya hamda boshqa turdosh ta’lim yо‘nalishlari bо‘yicha ta’lim oluvchi bakalavriatura talabalari uchun ixtisoslik fanlarini chuqur о‘zlashtirishda dasturilamal bо‘lib xizmat qiladi.Fanni o‘qitishdan maqsad - talabalarga oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarish uchun xom-ashyolarni, tayyor mahsulotlami kimyoviy tarkibini o‘rgatish, bu moddalarning kimyoviy tuzilishi, xususiyatlari, shuningdek oziq-ovqat tarkibidagi moddalarni fizikaviy va kimyoviy o‘zgarishlarini, oziq-ovqat mahsulotlari tarkibini aniqlashni tahliliy metodlarini, sifatli va xavfsiz oziq-ovqat mahsulotlari olish xaqida bilim berishdan iborat.
Fanning vazifasi - talabalarga oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarish uchun xom-ashyolarni, tayyor mahsulotlami kiyoviy tarkibini o‘rgatish, qayta ishlov berishda yuz beradigan kimyoviy va biokimyoviy o‘zgarishlarni boshqarish, mu’tadil texnologik rejimlami tanlash, sifatli va xavfsiz oziq-ovqat maxsulotlari olish uchun optimal sharoitlar yaratish usullarini o‘rgatishdan iboratdir.
Fanni o‘qitishdan maqsad - talabalarga oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarish uchun xom-ashyolarni, tayyor mahsulotlami kimyoviy tarkibini o‘rgatish, bu moddalarning kimyoviy tuzilishi, xususiyatlari, shuningdek oziq-ovqat tarkibidagi moddalarni fizikaviy va kimyoviy o‘zgarishlarini, oziq-ovqat mahsulotlari tarkibini aniqlashni tahliliy metodlarini, sifatli va xavfsiz oziq-ovqat mahsulotlari olish xaqida bilim berishdan iborat.
Fanning vazifasi - talabalarga oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarish uchun xom-ashyolarni, tayyor mahsulotlami kiyoviy tarkibini o‘rgatish, qayta ishlov berishda yuz beradigan kimyoviy va biokimyoviy o‘zgarishlarni boshqarish, mu’tadil texnologik rejimlami tanlash, sifatli va xavfsiz oziq-ovqat maxsulotlari olish uchun optimal sharoitlar yaratish usullarini o‘rgatishdan iboratdir.
Sanoat ishlab chiqarishning rivojlanishi turli hil kimyoviy moddalarning
metallurgiya, elektronika, mashinosozlik, atom energetikasi qishloq xo`jaligi va
avtotransport sohalarida qo`llanilishi bilan keng bog‘liqdir. Shu tufayli ularning
ishlatilayotgan xajmi kundan kunga ortib atrof-muxitga salbiy ta`siri
kuchaymoqda. Ular ichida inson xamda barcha hayvonlar uchun zaharli ta`sirga
ega bo`lgan moddalar ko`p. Mana shuning uchun ham insonning sog‘lig‘ini
himoya qilish muamolari va uning oldini olish tadbirlari aloxida muxim o`ringa
ega. Xavfsizlik qoida va me`yorlarni ishlab chiqish va kimyoviy moddalarni
zaharli ta`sir mexanizmni aniqlashga katta ahamiyat berilmoqda.
Kimyoviy moddalarni zaharligi quyidagi omillar bilan bog‘liq: miqdor,
kimyoviy moddalning umumiy xossasi, biologik sistemalarda absorbtsiyalanishi va
organizm organlariga uzatilishi, biotransportlanish jarayonida moddalarni past yoki
yuqori zaharlik xususiyatiga ega bo`lish, organizmdagi makromolekulalari bilan
birikish, elementlarning miqdorini gomeostatik mexanizm samarasini boshqarish.
Moddalarni biologik faolligi va ularning kimyoviy xususiyatlari bilan bog‘liqlig‘i
o`rtasidagi zaharlik miqdorini aniqlash juda zarurdir. Shuning uchun doza
(miqdor), samara (effekt) ta`sirga javob reaktsiyalar va kontsentratsiya
tushunchalar bilish ko`zda tutilishi kerak. Chunki tirik organizm murakkab sistema
bo`lib uning barcha qisimlari o`zaro ta`sir yig‘indisidan iborat va zaharlanish
jarayoni moddalarni organizmdan chiqib ketishi va to`qimalar orqali so`rilishi
kinetikasi bilan bog‘liqdir. Hozirgi paytda 7 milliondan ortiq kimyoviy moddalar
atrof muhitda to`plangan va aholi salomatligiga potentsial salbiy tasa`sir ko`rsatishi
mumkin.
Shu sababli zamonoviy kimyogar-ekolog mutaxassis kimyoviy
moddalarning zaharli xususiyati va zaharlanish sohadagi asosiy tushunchaga va
kerakli vaziyatlarda zaharlanishni oldini olish, kimyoviy moddalarni
zararsizlantirish usullari bilan yaqindan tanish bo`lishi lozim.
MUALLIFLAR:
Adham Tilovovich Norqobilov
Sarvar Norboboyevich Toshev
Xurshid Normumin o’g’li Yusupov
Shermurod Shavkat oʻgʻli Shoyimov
MUALLIFLAR:
Adham Tilovovich Norqobilov
Sarvar Norboboyevich Toshev
Xurshid Normumin o’g’li Yusupov
Shermurod Shavkat oʻgʻli Shoyimov
Некоторые
ЗначенияПользователи
Курсы
Активные элементы